Περιγραφή
Μια συναρπαστική αφήγηση από τον ίδιο τον Γεώργιο Αθανασιάδη, που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, αλλά περιέχει καταγραφή ιστορικών γεγονότων όπως τα έζησε – κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα – αφού ήταν παρών σε σημαντικές στιγμές του Αγώνα, συμμετέχοντας σε μάχες, συμβούλια, Εθνοσυνελεύσεις, στην προσπάθεια πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης του νεογέννητου κράτους και τελικά ως Πρόξενος της Ελλάδας στο Ιάσιο και το Γαλάτσι της σημερινής Ρουμανίας.
Με έναν εξαιρετικό όγκο ανέκδοτων λεπτομερειών στις 400 σελίδες του, (την μετεγγραφή στα σημερινά ελληνικά, κρατώντας όμως το ύφος του συγγραφέα, την έκανε διακεκριμένη φιλόλογος), περιγράφει όλες τις φάσεις του Αγώνα με τρόπο γλαφυρό, ουσιαστικό, σχεδόν «δημοσιογραφικό».
Ξεκινά με την προσωπική του ιστορία, την οικογένειά του, το πώς έφυγε από την Σμύρνη, πώς πήγε στην Τεργέστη, μετά στην Αλεξάνδρεια, πώς μπήκε στην Φιλική Εταιρεία και την είσοδό του στον Αγώνα.
Περιγράφει όλες τις μεγάλες ηρωικές στιγμές της Επανάστασης (αλλά και τις μικρές), στις οποίες συμμετείχε, τη δημιουργία μέσα από αίμα φωτιά και σίδερο του ελληνικού κράτους με όλες τις παθογένειες και τους λόγους που αυτές προέκυψαν, αλλά και στη συνέχεια, το πώς αυτές οι παθογένειες επηρέασαν αυτόν και την ζωή του μέσα από την «πολιτική» του σταδιοδρομία ως Προξένου στο Γαλάτσι και στο Ιάσιο της σημερινής Ρουμανίας.
Στο σύνολό του αυτό το ανέκδοτο έργο αποτελεί την αποτύπωση του αιωνίου δράματος της Ελλάδος.
Είναι ένα έργο εξαιρετικά συγκινητικό, δραματικό, ηρωικό, και δοξάζει το ασίγαστο πάθος για την Ελευθερία των Ελλήνων μέσα από συγκρούσεις, έριδες, εγωισμούς αλλά και απαράμιλλη γενναιότητα και θυσία.
Και περιγράφει και τους τεράστιους «πόνους» της γέννησης του νέου ελληνικού κράτους, μια που η διήγηση φτάνει μέχρι το 1857.
Το ημερολόγιο το έγραψε για τα παιδιά του, με σκοπό να το αφήσει ως κειμήλιο στην οικογένειά του η δε διατύπωση του κειμένου γίνεται με ειλικρίνεια διότι δεν είχε κανένα σκοπό να το εκδώσει.
Περιέχει επίσης ένα πλήθος προσωπικών στοιχείων, με εξαιρετικά ενδιαφέροντα κοινωνιολογικά στοιχεία και λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της τότε κοινωνίας.
Οι χειρόγραφοι τόμοι του σαν σε ημερολόγιο, βρίσκονται στην κατοχή των απογόνων του, στη Ρουμανία. Η παραχώρηση των χειρογράφων ώστε να αντιγραφούν και να μεταγραφούν στη νεοελληνική ήταν ένα πολύχρονο έργο για τις Εκδόσεις ΑΚΑΚΙΑ, που κρατούν τα αποκλειστικά δικαιώματα για την Ελληνική Γλώσσα, ενώ προγραμματίζεται ήδη η έκδοση ενός τόμου που θα περιλαμβάνει το αυτούσιο κείμενο με φωτογραφική αναπαραγωγή του πρωτοτύπου, ώστε να παραδοθεί στην επιστημονική κοινότητα προς έρευνα και ανάλυση.
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου απευθύνεται στο ευρύ κοινό, στη Νέα Ελληνική με διαμόρφωση του κειμένου για τον σημερινό αναγνώστη.
Αξιολογήσεις
Δεν υπάρχουν κριτικές ακόμα.